05 septembrie 2009

Hitler la un sah cu Lenin

O fotografie inedita infatisandu-l pe tanarul Adolf Hitler in timpul unui joc de sah cu Vladimir Lenin va fi pusa la vanzare in cadrul unei licitatii ce va avea loc la data de 1 octombrie.
Extrem de rar intalnita ipostaza in care au fost surprinsi Hitler si Lenin isi va afla proprietarul in mai putin de o luna. Se spune ca fotografia a fost realizata in anul 1909, in Viena, de catre profesoara de arta a Führer-ului, Emma Lowenstramm. Este intitulata "Un joc de sah: Lenin si Hitler - Vienna 1909". Cei care pun spre vanzare pretioasa captura sustin cu tarie ca cele doua semnaturi de pe spatele ei apartin celor doi dictatori. Expertii, insa, nu sunt convinsi in totalitate de acest lucru. Nedeclarat, insa, ei pun sub semnul intrebarii autenticitatea semnaturii lui Lenin, depsre care spun ca ar fi putut fi confundata cu a unui asociat al acestuia. Cand respectiva gravura a fost facuta, Hitler avea 20 de ani, iar Lenin dublul varstei lui de atunci. Casa in care se presupune ca au jucat sah a apartinut unei familii de evrei din inalta societate. Inainte de inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial, familia de evrei a fugit din tara, nu inainte de a oferi o mare parte a posesiunilor lor - printre care fotografia si setul de sah - menajerei lor. Iar acum stra-stranepotul ingrijitoarei vinde inedita imagine impreuna cu jocul de sah, in cadrul licitatiei mai sus mentionate.

Autenticitate garantata

Pretul estimativ de inceput al celor doua obiecte este de 46.000 de euro. Richard Westwood-Brookes, care scoate la vanzare, a marturisit ca atunci cand a aflat de existenta acestei fotografii a crezut ca este "mult prea bine ca sa fie adevarat", cu toate ca tatal vanzatorului si-a petrecut practic intreaga viata incercand sa demonstreze autenticitatea ei. "A strans un dosar cu dovezi ce insumeaza nici mai mult nici mai putin de 300 de pagini si, pe deasupra, a cheltuit sume exorbitante de bani angajand experti ai domeniului care sa examineze poza. Se spune ca semnaturile realizate cu creionul pe reversul fotografiei au 80% sanse sa fie autentice. Si, pe deasupra, exista dovezi clare despre existenta unei Emma Lowenstramm in acea perioada", a declarat Westowood-Brookes. "Setul de sah este cu siguranta acelasi din fotografie. Nici nu incape indoiala. Deoarece are un anume tip de cutie de sah care se impatureste in afara, iar piesele jocului sunt identifi-cabile - mai ales regii si nebunii. Din cate stiu eu, exista cinci interpretari ale acestei imagini, dar aceasta poseda semnaturile dictatorilor si pe cea a artistei".

Alt punct de vedere

Experta in istorie Helen Rappaport, care tocmai si-a lansat cartea intitulata "Conspirator: Lenin in Exil", considera ca imaginea este o fantezie pura. "In 1909, Lenin era in Franta, si nu in Viena. Nu exista niciun fel de dovada istorica cum ca ar fi fost in Viena. In octombrie el s-a dus in Belgia, iar in noiembrie era undeva prin Bruxelles. In Viena a fost, probabil, cu un an inainte sau cu un an dupa aceea. Ca sa nu mai spun ca, pana in 1894, Lenin era deja mai chel ca un liliac, si nu cum il infatiseaza aceasta poza". Cele doua obiecte - fotografia si setul de sah - vor fi puse spre achizitionare in cadrul licitatiei organizate de Casa Mullock, in Ludlow, Shropshire, Marea Britanie, pe 1 octombrie.



Ana Munteanu - anamaria.munteanu@ziua.ro

Sursa: www.flux.md

Niciun comentariu: